Vier landen (punt), Vaals, Neu-Moresnet, dinsdag 21 maart 2017.
Als echte toeristen bezochten we vandaag het vierlandenpunt. Of vier landen, want dat deden we ook. Je kunt hier eindeloos wandelen op de Vaalser Berg zoals je ziet, maar ja, dan wordt het wel klimmen en dalen...
We parkeerden boven op de Vaalserberg bij de eerste de beste parking aan de Viergrenzenweg, en gingen vandaar uit het bos in.
En potverdorie zeg, wat een mooi bos, kijk maar:
Het leek wel een Duits woud vol hoge sparren. En inderdaad waren we hier Duitsland ingelopen.
Hoe prachtig ook, op dit hoogste punt ging het pad steil naar beneden en eraan denkend dat we het dan ook weer omhoog moesten klauteren, zijn we omgedraaid:-)
Op de kruising met België gaan we eerst even richting de Duits-Nederlandse grens:
We hebben tot nu toe 3 landen gezien, maar wat is dan het 4e land? Wel, dat zit zo volgens de VVV: Vanaf 1839 behoort Limburg tot de Staat der Nederlanden. Dat gold ook voor Vaals. Vanaf dat jaar lag er midden in het Vaalser Bos een Viergrenzenpunt. Hier kwamen namelijk Pruisen, Nederland, België en Neutraal-Moresnet op één punt bijeen. Daar mocht in die tijd echter niet over gesproken of geschreven worden, want Neu-Moresnet beschikte niet over een staatshoofd of regering.
Nadat Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloor werd Neutraal-Moresnet in 1919 onderdeel van het Koninkrijk België. De grenzen tussen de drie landen worden dan voornamelijk in het belang van het toerisme zichtbaar gemaakt.
Nadat Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloor werd Neutraal-Moresnet in 1919 onderdeel van het Koninkrijk België. De grenzen tussen de drie landen worden dan voornamelijk in het belang van het toerisme zichtbaar gemaakt.
Dan keren we om (anders moesten we sterk dalen:-) en gaan de omgekeerde richting uit, naar België.
Je ziet dat het landschap dan ook meteen verandert: het wordt vriendelijker. Het majestueuze woud in Duitsland lag ter linkerzijde.
Maar ook hier komen we niet al te ver als we het sterke dalen en klimmen willen vermijden, dus gaan we terug naar de parking om er achter te komen dat het restaurant dicht zat. Edoch, een paar honderd meter verder (met de auto:-) was er een restaurant voor de broodnodige koffie open:
Heel toepasselijk: de Maan stond in het teken van klimgeiten: Steenbok, en die vind je afgebeeld op de linkervlag van restaurant de Bokrijder.
Het vierde land: Neu-Moresnet / Moresnet-la-Chapelle
Dan rijden we via Moresnet-la-Chapelle naar Belgie (om in Kelmis bij de Carrefour te shoppen).
Nu was ik hier al eens eerder geweest. Toen hebben we de kruisweg erachter gewandeld, maar die is tamelijk saai verder, dus dat gingen we vandaag niet doen.
Het is duidelijk dat Moresnet tegenwoordig onder België valt.
We gaan de kerk bezoeken.
En de Mariakapel, in het Frans: Chapelle Mariale, althans op dit bordje.
In de heftig Paarse kerk hing een top-energie.
Ik had een aantal van die 9 daags kaarsen meegenomen met St Franciscus en Pater Pio (hierboven) erop afgebeeld. Toen ik mijn Fantastische Fenomenale Poolse Poetsvrouw (die inmiddels mijn hele kantoor heeft gepoetst!) vroeg welke ze wilde, koos ze zonder aarzelen voor Pater Pio. Wijwater hadden we uiteraard ook gekocht.
Daarna schrijven we wat in het boek op de gang, ik één regel, Miss Marple een hele preek.
Ik kreeg trouwens nog een leuk Pelerinage Mariale kaarsje van haar.
Dan rijden we door de Voerstreek naar het wijd en zijd befaamde Moeder de Gans restaurant in TEUVEN, alwaar we eerst een bankje zien met een enorm overdreven bord erbij:
Nou, daar gaan we dan maar eens even voor zitten, dat is duidelijk.
Dan ontdekken we dat er een verdieping lager nog een bankje staat, en we vragen ons af of het Scenic Viewpoint daar beter is, dus wij aan de wandel.
Op naar het volgende Scenic Viewpoint.
En daar was het al! Het werd tijd voor koffie en iets erbij bij Moeder de Gans:
Moeder Overste woont hier zegt het bord.
Nu hadden ze sleedoornijs op het menu staan met sleedoornsaus, de eerste keer dat ik sleedoorn tegenkwam in het wild was hier vlak bij, in Slenaken, dus ondanks het feit dat het er veel te koud voor was, ik aan het sleedoornijs:-)
De (prachtige) kippen lopen hier ook gewoon los.
Terugrijdend door de Voerstreek maakte Miss Marple een aantal filmpjes, solliciterend voor een VPRO programma.... alleen te zien op onze Facebook pagina's...
We komen terug met het mooiste avondlicht.
En doen dan het bankje in de boomgaard nog even aan. En als het helemaal donker is...
Vinden we in het appartement een Scrabble-spel. Je snapt wel dat je met zulke letters niet kunt winnen. Het was het plankje van Miss Marple. Uiter der aard.
Das Wandern ist des Müllers Lust,
Das Wandern!
Das muß ein schlechter Müller sein,
Dem niemals fiel das Wandern ein,
Das Wandern.
Dit lied, dat mijn vader altijd zong met pianobegeleiding van hemzelf en/of mij, hing - samen met nog twee nummers van Schubert die later wellicht nog eens hier worden voorgedragen :-) - in mijn hoofd, afgelopen week, wandelend door Zuid-Limburg met Joyce Hoen 8-|
Das Wandern ist des Müllers Lust
Language: German (Deutsch)
Music: Franz Peter Schubert (1797-1828).
Texts by Wilhelm Müller (1794-1827).
Das Wandern ist des Müllers Lust,
Das Wandern!
Das muß ein schlechter Müller sein,
Dem niemals fiel das Wandern ein,
Das Wandern.
Vom Wasser haben wir's gelernt,
Vom Wasser!
Das hat nicht Rast bei Tag und Nacht,
Ist stets auf Wanderschaft bedacht,
Das Wasser.
Das sehn wir auch den Rädern ab,
Den Rädern!
Die gar nicht gerne stille stehn,
Die sich mein Tag nicht müde drehn,
Die Räder.
Die Steine selbst, so schwer sie sind,
Die Steine!
Sie tanzen mit den muntern Reihn
Und wollen gar noch schneller sein,
Die Steine.
O Wandern, Wandern, meine Lust,
O Wandern!
Herr Meister und Frau Meisterin,
Laßt mich in Frieden weiterziehn
Und wandern.