sacred walks
  • index
  • index2
  • Kruiden
  • Medisch
  • Wandelen
  • Natuurhuisje te huur

Orchideeën op Hagenbeek, maandag 12 juni 2017******

Foto
Foto
We parkeerden op de kruising Schoneveldsdijk/Groesdiekske (Barchem) , langs de weg. Een goede parkeergelegenheid is hier alvast niet, dus de sterren vandaag zijn voor: de scenery: 2 stuks, de stilte: 1 ster,  een bankje, 1 sterretje, wildpluk, 1 ster--jee, dat zijn 6 sterren en dat zonder koffiegelegenheid:-)
Foto
Foto
Zo te zien was het knap bewolkt, dat herinner ik me niet eens meer, maar wel dat het knap waaide. Nu waait het trouwens altijd op het Groesdiekske, eenmaal in het natuurgebied is het altijd over, zo ook vandaag.
Foto
Foto
Dan doe ik een boompje aan, nou ja boompje... en wat blijkt? Die Eik had het KOUD!! En dat is heel ongebruikelijk voor een eik (dat hoort bij een Beuk, die onder Saturnus valt, maar een Eik, die onder Jupiter valt, straalt meestal warmte uit.
Foto
Foto
Ze hebben flink gebaggerd in de sloot. De smurrie lag allemaal op de kant.
Foto
Foto
Als we het natuurgebied, genaamd Hagenbeek, eenmaal in zijn gegaan en gebruik willen maken van het bankje om de hoek, blijkt die te zijn omgevallen, er zijn nog maar 2 van de 4 poten over..
Foto
Foto
Dus wandelen we maar verder en kom ik in het soepgroente paradijs.
Foto
Foto
Je ziet dat ik door het gepluk al een eind achterblijf. De valeriaan heb ik laten staan, die kun je trouwens ook niet door de soep doen. Bovendien mag het natuurlijk niet geplukt want je hebt er de wortels voor nodig.
Foto
Foto
Links is een watertje en even verderop komen de paarse orchideeën in beeld, hier nog wat moeilijk te zien op de foto denk ik zo.
Foto
Foto
Maar nu gaat het al beter. Wat een bende orchideeën he?
Foto
Foto
Zo'n eenling tussen de ratelaars is ook mooi.
Foto
Foto
We wandelen verder tussen al dat moois.
Foto
Foto
Hiervan vroeg ik me eerst af wat het was, tot ik er even later een bende bij elkaar zag staan, het was een ordinaire distel:-)
Foto
Foto
Dan wandelen we tussen de velden vol ratelaars.
Foto
Foto
De orchis en de ratelaar hebben een eigen biotoop nodig, namelijk van kwelwater: regenwater dat elders in de grond komt en dan ondergronds aangevoerd wordt waarbij het allerlei mineralen meeneemt waarop die ratelaar en orchis zich kunnen ontplooien.
Zoals je ziet komen we daarna dan een bankje tegen dat nog niet is omgekieperd.
Foto
Foto
We zijn nu ook in het ogentroost-gebiedje gekomen, en er is een kluitje (eentje slechts) dopheide te zien.
Foto
Foto
We gaan de hoek om waar moeders een bloemetje bekijkt.
Foto
Foto
Wat voor bloemetje weet ik niet hoor.
Foto
Foto
En dit weet ik ook niet, wellicht weer een soort muur.
Foto
Foto
Ze onderzoekt het bloemetje opnieuw (we zijn namelijk intussen gewoon omgedraaid en wandelen weer terug:-)
Foto
Foto
Dit was de bloem die moeders aan het bestuderen was. Hij stond op een lange steel, had 5 bloemblaadjes, en het was geen boterbloem. (Misschien de langstelige boterbloem:-)
Foto
Foto
Kijk aan, dat ben ik. In de nieuwe jurk die ik kreeg van mijn Poolse poetsvrouw. (De omgekeerde wereld:-)
Foto
Foto
We arriveren weer bij het bankje.
Foto
Foto
Dat van dat kwelwater dat ik hierboven ergens vermeldde, stond op dit informatiebord.
Foto
Foto
We gaan eens verder.
Foto
Foto
Ik heb alle valeriaan laten staan, omdat er 1) veel minder van stond dan ik gewend was in dit gebied, en 2) je er de wortels van nodig hebt. MAAR ik las net in mijn wildplukboek (Het Grote Wildplukboek van Edwin Flores)  dat je van de jonge bladeren ijs kunt maken,  of je kunt ze in salades verwerken. En de bloemen kunnen in diverse dranken verwerkt worden of ook in salades worden gebruikt.
Foto
Foto
De enige moerrasspirea die ik hier tegenkwam vandaag.
Foto
Foto
Tja, en dan vraag ik moeders of ze weet hoe zuring er uit ziet. Ik weet dat ik het als kind wel eens plukte en at, maar ik weet nu niet meer hoe het er uitziet. Zij dacht dat deze plant hierboven het wel eens kon zijn. Ik at er een blaadje van en werd helemaal raar in mijn mond. Ik probeerde het uit te spugen en merkte ook nog dat het heel vies smaakte:-)
Zo ziet veldzuring er uit. En zo ziet waterzuring er uit (meer zoals k verwacht dat zuring er uitziet, maar dan weet ik nooit of ik de blaadjes of de rode stukken moet eten).  En als je nog meer zuringen wil zien: KLIK HIER, maar volgens mij staat net die bovenstaande er niet bij.
Foto
Foto
We komen duidelijk weer in de soepgroente-biotoop aan, van dit smeerworteltje verdwenen er een paar jonge blaadjes in mijn soepersoepgroente en de hondsdraf ligt te drogen in huis.
Foto
Foto
We gaan de hoek om en langs de sloot terug alwaar nog meer smeerwortel stond, maar hier liet ik die staan. Het rook er niet zo fris vanwege dat de sloot net uitgebaggerd was.
Foto
Foto
Er bloeien wel leuke vergeetmijnietjes aan de overkant.
Foto
En dan zijn we terug op het Groesdiekske en bijna terug bij de auto. Het was een wandeling vol bloeiende bijzonderheden. Benieuwd wat we de volgende keer weer meemaken.
Wildplukken
Home
Next
Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.